OCI Nitrogen-LIONS wint Select Cup 2018

OCI Nitrogen-LIONS wint Select Cup 2018

OCI-LIONS kan terugkijken op een uitermate geslaagd weekend in het Duitse Langenfeld. Vrijdagavond werd Tweede Bundesligaclub Rhein Vikings met 27-25 opzij gezet, waarna zaterdag ook thuisploeg SGL Langenfeld verslagen werd met 25-28. Dankzij deze twee overwinningen speelde LIONS met de nieuwe aanwinsten Jasper Adams, Rudi Schenk en Pieter Strauven in de gelederen zondagmiddag de finale. Tegenstander was Tweede Bundesligaploeg TSV Bayer Dormagen, de nieuwe ploeg van Nuno Rebelo. Na een 14-13 ruststand, ging OCI-LIONS er met 32-30 met de toernooiwinst vandoor.
 
De eerste helft liet een gelijkopgaande strijd zien tussen twee ploegen die in een moordend tempo wilden spelen. Zeker gezien de hoge temperatuur in de hal was dit al een prestatie op zich. In het eerste kwartier lukte het geen van beide ploegen een verschil van twee doelpunten te forceren, stand 7-7. Namens LIONS waren met name Ivo Steins en Joris Baart vanaf het begin het meest trefzeker. 
 
Het eerste doelpunt van Jasper Adams betekende het eerste gaatje voor OCI-LIONS, 9-7, maar na twintig minuten spelen was de stand weer gelijk getrokken tot 10-10. Na een tijdstraf voor Joris Baart stopte Luuk Hoiting de bijbehorende strafworp en wist LIONS in ondertal weer uit te lopen naar 12-10. Weer weet Dormagen terug te komen tot 12-12, maar in de laatste vijf minuten van de eerste helft zorgden twee doelpunten van uitblinker Joris Baart ervoor dat LIONS alsnog gaat rusten met een minieme voorsprong, 14-13.
 
In de tweede helft begon Dormagen offensiever en ook een tikkeltje agressiever te dekken, met name ook om topscorer Joris Baart in de kiem te smoren. Pieter Strauven wist echter wel raad met de gaten die er ontstonden en schoot na een prachtige actie de 18-16 binnen. Dormagen speelde bij vlagen echter ook flitsend handbal en kon het hoge tempo nog steeds volhouden, waardoor na 45 minuten nog steeds niks beslist was, 22-22. In het laatste kwart van de wedstrijd bleek OCI-LIONS zoals vaak toch over de langste adem te beschikken. Aan de hand van Jasper Adams (vier doelpunten op rij) stond er met nog zes minuten te spelen een 28-23 tussenstand op de borden. 
 
De buit leek binnen voor de nieuwe formatie van Mark Schmetz, maar Duitsers zouden geen Duitsers zijn als ze niet tot de laatste seconden bleven knokken. Mede dankzij een tijdstraf voor Ivo Steins, kroop Dormagen in de laatste minuten weer terug tot 30-29. Lino Jansen bleef echter ijzig kalm en zeilde de bal vanaf de linkerhoek prachtig over het hoofd van de Duitse doelman, waardoor LIONS twee minuten voor tijd weer wat lucht kreeg. Dormagen maakte wederom de aansluitingstreffer, maar in de laatste minuut gooide Jasper Adams definitief de deur in het slot door vanuit een vrije worp de bevrijdende 32-30 binnen te schieten.
 
Een leerzaam en mooi weekend met een knappe toernooiwinst als resultaat. Het allermooiste was echter om te zien hoe de nieuwe aanwinsten nu al binnen het team passen alsof ze er altijd zijn geweest!
 
Scores OCI-LIONS: Joris Baart en Jasper Adams 8, Joao Ramos 5, Ivo Steins 4, Pieter Strauven 3, Lino Jansen 2, Kai Feldmann en Rob Schmeits 1