OCI-LIONS bereikt derde ronde EHF Cup na Oostenrijkse thriller

OCI-LIONS bereikt derde ronde EHF Cup na Oostenrijkse thriller

 
Na het gelijke spel in de eerste wedstrijd tegen Alpla Hard, reisde OCI-LIONS dit weekend af naar de Bodensee voor de allesbeslissende wedstrijd in de tweede ronde van de EHF Cup. Zo'n twintig trouwe fans reisden het team achterna om ze naar de derde ronde te schreeuwen. Bij OCI-LIONS was Pieter Strauven een twijfelgeval na een handblessure opgelopen op de training, de Oostenrijkers misten vijf spelers door blessures.
 
OCI-LIONS begon goed aan de wedstrijd, met name Joris Baart schoot vanaf de allereerste minuut met scherp. Na zeven minuten was de stand 5-5, drie van de LIONS-goals kwamen van de hand van Baart. Beide teams scoorden veel van afstand. Na tien minuten overleefde LIONS bij een 8-7 stand drie tijdstraffen op rij en Serge Heijnen schoot zelfs vanaf de rechterhoek de 8-8 binnen. Tot aan de twintigste minuut bleef het stuivertje wisselen, maar daarna was het Hard dat voor het eerst op twee voor kwam, 13-11. 
 
De Oostenrijkers waren met name vanaf de opbouwrij bijzonder scherp met afstandsschoten, maar ook Serge liet zien dat hij in vorm is. Met twee doelpunten op rij vanaf de hoek trok hij de stand na 22 minuten weer gelijk tot 13-13. Als Hard dan tegen een tijdstraf oploopt, kan LIONS zelfs weer via een koelbloedig benutte strafworp van Ivo Steins op voorsprong komen. Daarna werden er echter aan Sittardse kant twee opgelegde kansen gemist, waardoor Hard met twee snelle goals voor de 16-15 ruststand zorgde. 
 
De tweede helft liet wederom twee ploegen zien die enorm aan elkaar gewaagd waren. Toch was het steeds Alpla dat op voorsprong kwam, ondanks een goede dekking aan LIONS-zijde. Na tien minuten beleefde OCI-LIONS een slechte fase met veel balverlies en technische fouten. Hard verzuimde echter definitief afstand te nemen waardoor Ivar Stavast na 17 minuten de stand weer gelijk kon trekken tot 21-21. Met nog tien minuten op de klok wist Hard wederom een gaatje van twee doelpunten te slaan, maar Jasper Adams zorgde met een mooie passeeractie buitenom weer voor de aansluiting.
 
In de laatste vijf minuten leek het doek voor OCI-LIONS definitief te vallen toen Alpla Hard voor het eerst op een drie doelpunten voorsprong kwam, 28-25. De ploeg van Mark Schmetz en Lambert Schuurs rechtte echter weer de rug en kwam via Ivo Steins aan de cirkel op 28-26. Even later was het weer Steins die zijn verantwoordelijkheid nam vanaf de zeven-meterlijn en LIONS weer deed aanhaken. Toen in de laatste minuut Hard de 29-27 scoorde, leek de opgave voor LIONS onmogelijk, maar Jasper Adams hield met een geweldig onderhands schot de hoop levend. 
 
Met nog 30 seconden op de klok nam Hard-coach Gärtner nog een time-out. Routinier aan Hard-zijde Michael Knauth kreeg vervolgens een directe rode kaart voor het wegrollen van de bal nadat hij teruggefloten werd door de scheidsrechters. Jasper Adams wees de scheidsrechters er voor de zekerheid nog maar even op dat een rode kaart in de laatste minuut ook een strafworp betekent. Ivo Steins mocht aanleggen voor deze allesbeslissende strafworp. Hij bleef net als bij de voorgaande drie strafworpen ijskoud en schoot OCI-LIONS langszij, 29-29. De laatste aanval van Hard werd afgeslagen door OCI-LIONS en daarna kon het feest losbarsten.
 
OCI-LIONS bewees in een zware en spannende wedstrijd over een tomeloze inzet en groot karakter te beschikken. Na bijna een hele wedstrijd achter de feiten aan te hebben gelopen, verloor het team nooit het geloof. OCI-LIONS moet nog één ronde overleven om net als in 2015 de groepsfase van de EHF Cup te bereiken. Dinsdag 16 oktober vindt de loting voor deze derde ronde plaats.
 
Scores OCI-LIONS: Joris Baart 8, Serge Heijnen, Ivar Stavast en Ivo Steins 5, Lino Jansen en Jasper Adams 2, Joao Ramos en Luca van Straaten 1.