OCI-LIONS verliest bekerfinale na krankzinnige wedstrijd


Op zondag 28 april 2019 stond OCI-LIONS voor de zesde keer in haar bestaan in de nationale Bekerfinale. In 2013 en 2014 werd er verloren van Kras/Volendam, in de drie jaren daarna nam LIONS de beker mee naar Sittard-Geleen. Tegenstander in deze editie was wederom Kras/Volendam. Enkele weken geleden was OCI-LIONS in Volendam nog met 25-28 de baas in de Play-Offs om het landskampioenschap. In bekerfinales gelden echter andere wetten...
 
In de eerste tien minuten was er sprake van een gelijkopgaande strijd en twee ploegen die aan elkaar gewaagd waren. Jasper Adams zat vanaf het begin goed in de wedstrijd, drie goals in de eerste vijf minuten. Voor Volendam was de Serviër Curic tweemaal trefzeker. Na twaalf minuten raakte Jasper Adams geblesseerd aan zijn hand na een ongelukkige buiteling met Leon van Schie. Hij zou de rest van de wedstrijd niet meer in actie komen. De blessure die Geert Hinskens echter enkele minuten later opliep, zag er nog een stuk ernstiger uit. De Gelener in Volendamse dienst ging, bij een stand van 6-6, op een zodanige manier door zijn knie dat hij niet meer verder kon. Het geluid in de hal verstomde, ook aangezien veel mensen zich realiseerden dat dit waarschijnlijk het einde van een mooie maar ook ongelukkige handbalcarriere van Hinskens is.
 
In het tweede kwartier kwam OCI-LIONS steeds beter op stoom. Vanuit een sterke 5-1 dekking liep de ploeg van Lambert Schuurs binnen een tijdsspanne van acht minuten uit van 6-6 naar 11-7. Joris Baart verkeerde in uitstekende vorm en schoot drie ballen snoeihard in de kruising, buiten het bereik van een sterk keepende Gerrie Eijlers. Eijlers' collega in het LIONS-doel, Rudi Schenk, deed echter weinig voor hem onder. Opvallend was verder het feit dat LIONS in het eerste half uur twee tijdstraffen kreeg voor foutieve wissels. Ondanks deze slordigheden oogde het team voor de rest fris en scherp, er werd gerust bij een stand van 16-11. 
 
Na rust kende OCI-LIONS net als zo vaak dit seizoen een hele slechte fase. In tien minuten kwam de ploeg maar één keer tot scoren, Volendam kwam terug tot 17-17 en de wedstrijd begon weer van voren af aan. Het zou ook de wedstrijd van de vervelende blessures worden. Rob Schmeits moest na een vervelende botsing met een Volendam-speler met een wond in zijn hals de strijd staken. In de resterende twintig minuten van de wedstrijd zou geen van beide teams meer een gat kunnen slaan. Het was stuivertje wisselen van 17-17 tot 23-23. Rudi Schenk was enorm belangrijk met enkele geweldige saves, maar ook Dennis Schellekens deed het uitstekend als vervanger van Eijlers in de tweede helft. Door een benutte strafworp van aanvoerder Ivo Steins leek OCI-LIONS een minuut voor het einde toch aan het langste eind te trekken, maar in de laatste seconden van de wedstrijd was het Jordy Baijens die vanaf de linkerhoek de bal achter Rudi Schenk wist te krijgen. Een verlenging van tweemaal vijf minuten volgde.
 
In de eerste vijf minuten scoorden beide teams wederom om en om. Het moment waarop Ivo Steins een strafworp miste bij een stand van 26-26 leek een mentaal breekpunt te zijn voor OCI-LIONS. Volendam ging met één doelpunt aan de leiding bij het ingaan van de tweede helft van de verlenging en zou vervolgens zelfs op 27-29 komen via Leon van Schie. Door goals van Ivo Steins en Joao Ramos wist LIONS op wilskracht toch weer langszij te komen, 30-30, maar kort daarop was het uitblinker Robin Jansen die Volendam weer op voorsprong schoot. OCI-LIONS kreeg nog een ultieme kans om er een tweede verlenging uit te slepen via een strafworp tien seconden voor tijd, maar Serge Heijnen stuitte op doelman Gerrie Eijlers. Een zuur verlies voor de mannen van OCI-LIONS.
 
Doelpunten OCI-LIONS: Joao Ramos 9, Joris Baart 6, Ivo Steins 5, Jasper Adams en Rob Schmeits 3, Ivar Stavast 2, Pieter Strauven en Kai Feldmann 1.

Foto's: FotoReza & Jos Joosten


OCI-LIONS vs Kras/Volendam