Heldhaftig KEMBIT-LIONS troeft Volendam af in doelpuntrijke wedstrijd: 37-35

De Stadssporthal zat maar half vol op zaterdag 10 februari bij de wedstrijd tussen KEMBIT-LIONS en Volendam. Kwam het door de aftrap van het Carnaval op de Sittardse markt of kwam het door het Ramos-arrest dat als een zwaard van Damocles boven de club hangt?

De wegblijvers hadden hoe dan ook ongelijk: het werd weliswaar geen hoogstaande, maar wel een zeer spannende wedstrijd. Er stond dan ook wel iets op het spel, want de winnaar zou toch weer een stapje dichter bij deelname aan de Final4 komen. De voortekenen waren niet goed, want KEMBIT-LIONS moest het doen zonder aanvoerder en spelbepaler Ivo Steins. Hij had tijdens de winterstop bij een oefenwedstrijd in en tegen Duinkerken een blessure opgelopen die ernstiger blijkt te zijn dan zich aanvankelijk liet aanzien. Ook Scott de Hoogh en Ids Eussen konden nog niet worden ingezet waardoor het aantal wisselspelers tot het uiterste beperkt was.

De wedstrijd, die onder leiding stond van de broers Geraerts uit Geleen, ging van start met een groot aantal fouten, missers en stops van de keepers aan beide zijden. Na een 3-1 voorsprong van LIONS stond het 4-4 na tien minuten. Daarna kwam er een sterke fase van de Limburgers en liep de thuisclub vier doelpunten uit tot 8-4, 12-8 en 18-14 op vijf minuten voor de pauze. De vier laatste doelpunten van de eerste helft waren echter allemaal voor Volendam waardoor de rust aanbrak met een gelijke stand: 18-18. Het mag niet onopgemerkt blijven dat beide keepers (Jens Dijkstra bij KEMBIT-LIONS en Craig McClelland bij Volendam) een ijzersterke pot speelden.

Direct na rust nam Volendam voor het eerst een voorsprong (18-19), maar wie verwacht had dat LIONS gedesillusioneerd was, kwam bedrogen uit. De gehavende ploeg bleef op bewonderenswaardige wijze vechten voor elke bal en knokte zich via Jur Eussen en Rob Schmeits terug op voorsprong: 22-20. Toch stond het na tien minuten in de tweede helft  bij 23-23 weer gelijk. Aan de zijde van Volendam was het Ephrahim Jerry die regelmatig en makkelijk scoorde, maar het was toch ook opvallend hoeveel hij miste. Ook Bram Kleijkers, die Jens Dijkstra was komen vervangen in het Limburgse doel speelde daarbij een belangrijke rol met zijn solide optreden.

Daarna leek KEMBIT-LIONS de tol te gaan betalen voor het feit dat de basisspelers vrijwel de gehele wedstrijd niet gewisseld konden worden. Volendam liep uit naar 25-27 met nog tien minuten op de klok. Nóg een keer richtte LIONS zich op tot een gelijke stand van 29-29. Luca van Straaten onderschepte een aanval van Volendam en gooide vanaf de eigen cirkel direct op het lege doel, maar de bal ging helaas tegen de paal. Het was bijna ongelofelijk dat zelfs een dubbele tijdstraf de thuisclub niet klein kon krijgen in de adembenemende slotfase.

Via vier doelpunten van de ontketende Tobias Weiler liep LIONS zelfs uit naar 36-35 op ruim een minuut van het einde. Met balbezit voor Volendam werd her en der in de hal gesnakt naar adem. De laatste aanval van de oranjehemden werd echter gestopt waarna Jasper Adams in de slotseconden nog de 37-35 kon scoren. Terwijl Volendam met gebogen hoofd de meegereisde fans ging bedanken vielen de LIONS-spelers uitgeput op de vloer. Wát had dit veel kracht gekost, maar wát een heldhaftig optreden was dit!

Daar was ook assistent-trainer Lambert Schuurs het mee eens. “Met vechtlust kun je een heel eind komen. Veel tegenstanders zijn het niet gewend als je een speler twee of drie keer tegenkomt op weg naar het doel. Toch vind ik – zonder de doelman van Volendam tekort te doen – dat we nog teveel open kansen missen. Als je vrij voor de keeper komt, dan moet die bal erin. Dat gebeurde té vaak niet, al kan de vermoeidheid en daardoor de concentratie daar ook een rol bij hebben gespeeld.”

Aan de zijde van KEMBIT-LIONS werd Rob Schmeits uitgeroepen tot Man of the Match, maar dat had gerust ook Tobias Weiler kunnen zijn. Bij Volendam ging deze eretitel volkomen terecht naar doelman Craig McClelland.

Topscorer bij KEMBIT-LIONS: Tobias Weiler met 8 doelpunten. De overige doelpunten waren van Jasper Adams en Rob Schmeits (ieder 7), Jur Eussen (6), Martijn Kleijkers (4), Luca van Straaten (3), Kyan van Berlo en Philip Hempel (ieder 1)