LandskampioenLandskampioen
Kampioen BENE-League
Nationale Beker
Top Foto

Intensievere samenwerking handbal in Zuid-Limburg

Handbalverenigingen in de regio verwelkomen maar wat graag nieuwe (jeugd)leden. Het enthousiast maken van jeugd om zich aan te sluiten bij verenigingen staat al jaren hoog op de agenda. Aanwas van jeugd heeft voor verenigingen prioriteit, om zo de ontwikkeling van handbal en het voortbestaan van de club te garanderen. 

Deze samenwerking wordt financieel ondersteund door OCI Nitrogen

Voor een handbalvereniging kan, net als andere sportverenigingen, het aantrekken en behouden van jeugd een uitdaging zijn. Ook het organiseren van een kwalitatief goed technisch kader verdient aandacht. Daarom hebben er in de afgelopen 12 maanden gesprekken plaatsgevonden tussen

de besturen van HV Sittardia, HV BFC en Top Handbal Zuid-Limburg in samenspraak met Platform Limburg Handbal 2.0. Hieruit concludeerden zij dat een intensievere samenwerking wenselijk én noodzakelijk is. Om zo handbal als sport voor de jeugd te blijven stimuleren, talent te ondersteunen en te kunnen blijven genieten van handbal in de regio Zuid-Limburg.

Intensievere samenwerking
Breedtesport en topsport zijn en blijven van elkaar afhankelijk. HV Sittardia, HV BFC en Top Handbal Zuid-Limburg zijn van plan om naar een intensievere samenwerking toe te groeien. Platform Limburg Handbal 2.0 is hierbij een belangrijke en zeer gewaardeerde partner. Deze samenwerking is met respect voor de identiteit van de lokale verenigingen. Iedere partij realiseert zich dat de historie van ieders achterban en het behouden van de verenigingsidentiteit en -structuur gerespecteerd en behouden dient te blijven.

Wat verandert er?
HV Sittardia, HV BFC en Top Handbal Zuid-Limburg gaan samenwerken waar nodig en blijven zelfstandig waar mogelijk. Er is geen sprake van een fusie, de bestaande structuren blijven bestaan. Ook financieel houdt elke partij zijn eigen verantwoordelijkheid. Met ingang van seizoen 2022-2023 wordt er voor synergie gezorgd in het aantrekken en behouden van jeugd in de D-, E- en F-leeftijd, in de begeleiding en training van het technisch kader en in de ontwikkeling van de individuele spelers. Daarbij wordt optimaal gebruik gemaakt van de faciliteiten die de Handbalschool aanbiedt. Indien nodig gaan HV Sittardia en HV BFC op team-niveau samenwerken, zodat alle jeugdspelers op het niveau kunnen blijven handballen dat bij hem of haar past.

Wat verandert niet?
Zoals al eerder aangegeven wordt er samengewerkt waar nodig, om elkaar zo te versterken.
De individuele partijen blijven zelfstandig en in de lead daar waar mogelijk. De verenigingen blijven de activiteiten organiseren die zo kenmerkend voor hen zijn. Bijvoorbeeld het jeugdkamp, het G-team en rolstoelhandbal team, het Peter Verjans toernooi en het BFC toernooi van HV BFC en het recreanten team, samenwerking NOAV heren C jeugd en het ouder-kind toernooi van HV Sittardia. De jongste (D-, E- en F-) jeugd moet lekker in de eigen kern kunnen handballen, met zoveel mogelijk vriendjes en vriendinnetjes van school. Elke partij behoudt daarnaast zijn eigen bestuur, zijn eigen leden en ALV.
Top Handbal Zuid-Limburg blijft verantwoordelijk voor tophandbal bij Limburg LIONS en ondersteunt bij de aanwas van jeugd (kwantiteit) en de ontwikkeling van talent (kwaliteit) bij de verenigingen in Zuid-Limburg.


OCI Nitrogen omarmt Handbal-Talents-Plan.
Deze samenwerking wordt financieel ondersteund door OCI Nitrogen. Dit met het oog op vitaliteit en jezelf blijven ontwikkelen, zo legt OCI Nitrogen uit. “We vinden als OCI dat je daar niet vroeg genoeg mee kunt beginnen. Vitaliteit en zelfontwikkeling is belangrijk op zowel het speelveld als op de werkvloer. Vanuit die visie hebben wij ons gecommitteerd aan dit plan.” OCI wil op deze manier jeugdtalent ondersteunen in hun ontwikkeling en de samenwerking tussen alle verenigingen maatschappelijk versterken.

Ga naar de Limburg LIONS Flickr account
Top