LandskampioenLandskampioen
Kampioen BENE-League
Nationale Beker
Top Foto

Interview met trainer-coach Fred Michielsen

Het handbalseizoen 2023-2024 zit er zo ongeveer voor de helft op. Momenteel is er een winterpauze en op zaterdag 3 februari wordt de BENE-League weer hervat. Een mooie gelegenheid voor een gesprek met de nieuwe trainer-coach Fred Michielsen van KEMBIT-LIONS. Hoe kijkt hij terug op het afgelopen halve jaar en hoe kijkt hij vooruit?

Ik ben veel veranderd in mijn trainersloopbaan

U bent nu een half seizoen trainer bij KEMBIT-LIONS. U had geen ervaring op het hoogste niveau, laat staan bij de landskampioen. Hoe is het in zijn algemeenheid bevallen tot nu toe?

Het bevalt me prima bij LIONS. Het klopt dat ik geen ervaring heb op het hoogste niveau bij de heren maar met de dames van Quintus en Hellas heb ik wel op het hoogste niveau gespeeld, met Quintus zelfs in de Europa Cup. Maar ik moet zeggen dat het hoogste niveau bij de dames en de heren toch wel een enorm verschil is. Ik had er trouwens helemaal geen rekening mee gehouden dat ik dit seizoen bij LIONS zou werken. Ik was immers geen eerste keus maar toen anderen afvielen kwam de clubleiding toch bij mij uit en dat beschouw ik als een grote eer.

Hoe typeert u zichzelf als trainer: zit u er bovenop of laat u de spelers veel ruimte om het zelf in te vullen?

Ik ben in de loop van mijn trainersloopbaan wel veranderd in dat opzicht. Vroeger wilde ik alles zelf in de hand houden en ik stond er  toen ook wel om bekend dat ik een kort lontje had. Maar in de loop van de tijd zijn de spelers veel mondiger geworden en daarin ben ik mee veranderd. Ik geef ze nu veel meer eigen verantwoordelijkheid. Bij jongens als Ivo Steins en Jasper Adams kun je dat ook makkelijk doen, die hebben zoveel ervaring en inzicht.

De algemene verwachting was dat dit seizoen een tussenjaar zou worden. Enkele belangrijke jongens waren in de afgelopen zomer immers vertrokken of gestopt. Tot nog toe gaat het boven verwachting, toch?

Ja het klopt dat de verwachtingen aanvankelijk niet zo hoog lagen. Maar ik merkte al gauw dat veel jongens iets hadden van “we zitten toch zeker niet bij LIONS om voor plaats 5, 6 of 7 te spelen?” En dat ben ik helemaal met ze eens. Met een club als LIONS wil je altijd meedoen om de prijzen.

De laatste twee wedstrijden werden helaas nipt verloren, allebei tegen directe concurrenten in de strijd om deelname aan de Final4.

Ja dat was inderdaad allebei nét niet. Maar zowel tegen Bocholt als tegen Visé hadden we kunnen winnen. Tegen Visé stonden we op een gegeven moment zelfs acht doelpunten voor. We maken elke wedstrijd plus minus dertig doelpunten en dat is prima. Maar we missen ook nog teveel kansen en daarnaast is ook de dekking niet zoals we het van LIONS gewend zijn. Aan beide problemen wordt overigens hard gewerkt.

Naast de spelers die afgelopen zomer vertrokken zijn hadden we ook nog te maken met langdurige blessures en ziekte. Denk aan Ids Eussen, Luca van Straaten en Jelte Hiemstra.

Ja, Ids is een geval apart. Alles wat hij dit seizoen nog kan spelen beschouwen we als meegenomen. Luca en Jelte zijn op de goede weg terug. Jur Eussen ontwikkelt zich daarentegen nóg veel sneller dan we sowieso al verwacht hadden. Maar door alle tegenslagen kun je de overige spelers ook minder wisselen dan je eigenlijk zou willen. Zij moeten voortdurend op de toppen van hun tenen lopen. Zeker in de topwedstrijden tegen Bocholt en Visé heeft dat een belangrijke rol gespeeld. Conditioneel zijn we zonder meer top, maar er zijn wel de nodige pijntjes en vermoeidheid. We zijn met de medische staf druk in gesprek hoe we hier het beste mee om kunnen gaan. De winterstop komt in dat opzicht goed van pas.

Nu komen de maanden waarin het om de knikkers gaat. Wat is uw verwachting? Halen we de Final4 van de BENE-League en wie ziet u als de favorieten?

Er zijn nog zes wedstrijden te spelen. Als we er daar vier van winnen zitten we erbij volgens mij, en dat moet lukken. Als deelnemers aan de Final4 tip ik: Visé, Bocholt, LIONS en Aalsmeer.

Ga naar de Limburg LIONS Flickr account
Top