Zaterdag 3 september 2022. Het BENE-League seizoen is weer begonnen. Als gast is Sporting Pelt op bezoek. Sporting Pelt zorgt altijd voor mooi aantrekkelijk en spectaculair handbal met spanning, spektakel en sensatie.

Kijk de wedstrijd terug via deze link, livestream.
Foto's: Jos Joosten

Zowel KEMBIT-LIONS en Sporting Pelt geven jonge talenten de kans om te ontwikkelen

Korneel Douven, geen onbekende (ex-Visé), gepokt en gemazeld weet het KEMBIT-LIONS altijd moeilijk te maken. Pelt kwam beter uit de startblokken en nam direct een 0-2 voorsprong. Gelukkig in die fase stopte Bram een open kans van Falke waardoor de schade beperkt bleef.

KEMBIT-LIONS bleef het hoofd koel houden en pakte de draad goed op. Pelt had de handen vol aan de aanval van LIONS. Een overtreding en LIONS kreeg een 7-meter. Helaas werd deze gemist door Rob. Even later kreeg LIONS weer een mooie kans die helaas ook niet benut werd.

Pelt speelde in de aanval met hoog baltempo en veel positiewisselingen. LIONS wist dit op zich goed te pareren maar met schoten van Konitz was het soms niet te houden.

KEMBIT-LIONS was scherp in de dekking en troefde een paar keer Pelt af door de bal te onderscheppen en met een snelle tegenaanval te scoren. Ramos weet altijd zijn puntjes mee te pikken en gooide de bal in het doel op momenten dat je het niet verwacht. Bij een stand van 4-4 mist Falke een 7-meter.

De teams deden niets voor elkaar onder. Om en om werd er gescoord met hoog speltempo en prachtige aanvallen. Tussenstanden: 4-5, 5-5, 5-6, 6-6, 6-7, 7-7, 7-8, 8-8 na 12,5 minuten gespeeld.

Technische fouten en balverlies werd aan beide zijden meteen afgestraft door een snelle tegenaanval die meestal werd verzilverd. Douven die een mix heeft van ‘oude’ ervaren spelers (Konitz 37, Kohlen 37 en Tasevski 39 jaar) en veel jonge talentvolle spelers, heeft duidelijk de weg van de talenten gekozen. Thijs van Leeuwen (35) kwam er even aan te pas (minuut 59) bij de laatste 7-meter die Ivo professioneel in het doel legde. Thijs reageerde net even te vroeg waardoor het doel helemaal voor Ivo open was.

Douven had gekozen voor de jonge keeper Nick Deekens 20 jaar die het overigens prima deed. Ook Christoph heeft meer met de jonge garde gespeeld. Luca, Martijn, Ids en Robin hebben veel minuten gemaakt en hebben laten zien dat zij de toekomst zijn van KEMBIT-LIONS.

KEMBIT-LIONS keek lang tegen een achterstand aan. Het was weliswaar maar 1 doelpunt verschil maar toch kon LIONS het in de dekking niet goed genoeg dicht houden. Gelukkig stopte Jens een paar goede ballen waardoor LIONS de rollen ging omdraaien en voor het eerst op een voorsprong kwam 9-8. Ids ronde een hele mooie aanval met een vliegertje af.

Maar na 20 minuten gespeeld te hebben pakte Pelt weer de voorsprong 14-15 en deze wisten ze tot aan de rust vast te houden. Konitz kreeg te veel kans om makkelijke doelpunten te maken. Met tussenstanden van 14-16, 16-17, 18-18, 18-20 werd er gerust, stand 20-21.

In de laatste fase van de eerste helft stopte de keeper van Pelt, Nick Deekens twee belangrijke ballen waardoor Pelt met voorsprong de kleedkamer kon opzoeken.

Na rust was het ongeveer hetzelfde beeld. Er werd minder gescoord (eerste helft 41 en tweede helft 25 doelpunten) maar het spel bleef spectaculair en de teams bleven in een hoog tempo spelen.

Ramos opende de score en de stand was weer gelijk 21-21. Na de stand van 22-22 wist Pelt uit te lopen en voor de eerste keer 3 punten voorsprong te nemen 22-25. LIONS wist terug te vechten maar Pelt was niet van plan om die marge zo maar terug te geven.

In die fase, 2de helft van de 2de helft, gebeurde er van alles op het veld. Christoph pakte na 13 minuten een time out. Ivo kreeg 2 minuten waardoor Pelt weer gemakkelijk kon scoren en zelfs op open doel (geen keeper) kon scoren. Veel kansen missen maar in de rebound toch nog een doelpunt maken. Jonas kwam goed op dreef en gooide met alle kracht die hij bezit de bal snoeihard tegen het net.

Met tussen standen van 23-26, 24-27, 26-27, 26-29, 27-30, 28-31, 29-32 leek de wedstrijd gespeeld maar niets was minder waar. Jonas mooi vrijgespeeld aan de cirkel en scoort 30-32. Helaas miste Jasper na een super onderschepping van de bal, een open kans. Pelt neemt een time out en Douven probeert met zijn tactiek de punten veilig te stellen.

Ids, gekozen tot meest talentvolle speler van het seizoen 2021-2022, gooide op een slimme manier van afstand de bal via de paal binnen de lijnen. De stand was weer 31-32.

Pelt wist als eerste de 33 aan te tikken 31-33 met nog dik 5 minuten te spelen. Daarna was het LIONS die alle registers open gingen trekken. Onder het signaal van tijdspel wist Ramos de bal over de dekking te spelen, stand 32-33. Nog 4 minuten te spelen. Jens stopte een belangrijke bal vanuit de hoek waarna LIONS weer kon gaan aanvallen.

Met nog 3 minuten te gaan maakt Ivo een technische fout, inworp voor Pelt. Ook Pelt maakt fouten, indringen en LIONS weer in balbezit. Net voor het aangeven van tijdspel door Ruud en Paul Geraets neemt Christoph een time out met nog 2 minuten op de klok. Na de time out mag LIONS nog 4 keer de bal spelen. De bal wordt op doel geschoten maar mis. In de rebound blijft LIONS wel in balbezit en het tijdspel is verbroken. Na balverlies volgt er nog een break door Pelt maar Falke mist. LIONS wel in de aanval en Luca wordt in de hoek vrijgespeeld. Ook Luca mist. Enig protest van Ivo omdat er wellicht iets anders gegeven had kunnen worden door de scheids maar die zagen het anders, nog 1 minuut te spelen.

Jasper onderschept weer de bal en gaat alleen op het doel af. Onrechtmatig verdedigen door Vandebeeck waardoor er een 7-meter volgt en 2 minuten tijdstraf voor Pelt. Thijs en Ivo stonden tegenover elkaar. Ivo verzilverde en het was 33-33.

Pelt vraagt nog één keer een time out aan met nog 16 seconden te spelen. Na de spelhervatting vangt Ivo, zo geslepen als een vos, een speler van Pelt op. Hij krijgt nog wel 2 minuten maar de overtreding was niet van dien aard dat hiervoor een rode kaart gegeven moest worden vandaar de beslissing voor een vrije worp.

Er was nog wat commotie aan de kant maar dat werd vakkundig door de delegatie en scheidsrechters opgelost.
Al met al een geweldige wedstrijd voor iedereen die handbal een warm hart toedraagt.

Doelpunten makers KEMBIT-LIONS: João Ramos 6, Jonas Dell 6, Ivo Steins 5, Ids Tussen 4, Rob Schmeits 3, Luca van Straaten 3, Jasper Adams 3, Robin Leunissen 2 en Martijn Kleijkers 1

Man of the Match: KEMBIT-LIONS Jonas Dell en bij Sporting Pelt keeper Nick Deekens.

Scheidsrechters: Paul en Ruud Geraets
Waarnemen NHV: Ricardo Smoorenburg
Waarnemers Limurg LIONS: Emma en Mariëlle Urlings

Fotografie: Jos Joosten