KEMBIT-LIONS gaat niet ongeslagen beginnen aan de Best of three voor het Nederlands Kampioenschap. Het verliest van Volendam 32-29

Na de overwinning bij Hurry-Up stond zaterdag 13 mei tegen Volendam wéér een zware uitwedstrijd op het programma voor KEMBIT-LIONS.

Een goede generale voor de BOT om te zien dat we met de basisopstelling 8 doelpunten kunnen uitlopen

De handballers uit het vissersdorp speelden voor behoud van hun laatste theoretische kans op deelname aan de finale om het landskampioenschap. LIONS had bij de start van de wedstrijd alles al binnen wat tot nu toe haalbaar was: een finaleplaats én het thuisvoordeel in die finale. ‘Maar we gaan zeker geen cadeautjes weggeven’ had assistent-trainer Lambert Schuurs vooraf gezegd, ‘we zijn nog niet in topvorm en daar willen we met het oog op de finale wel naar toe, dus we gaan er vol voor.’

Het publiek in Volendam geloofde er blijkbaar niet meer zo erg in want twee-derde deel van de tribunes hoefde niet eens te worden uitgeklapt. Het begin van de wedstrijd was rommelig van twee kanten en het eerste doelpunt viel pas na 3,5 minuut spelen uit een zeven meter van Tobias Weiler.

Daarna nam KEMBIT-LIONS een voorsprong die steeds 2 á 3 doelpunten bedroeg. Volendam pakte het in de dekking stevig aan en had na een kwartier spelen al drie tijdstraffen te pakken. Dat was ook het moment waarop Robin Leunissen zijn rentree maakte na weken van afwezigheid. Hij zou in totaal een klein half uurtje spelen en had even tijd nodig om zich aan te passen. In de 23e minuut scoorde hij zijn eerste doelpunt uit een break en in het restant van de eerste helft volgden nog drie van zijn befaamde granaten over de dekking heen.

Rob Schmeits was deze avond minder in vorm, hij miste in die fase wel vijf kansen vanaf de rechterhoek. Daar stond tegenover dat Jens Dijkstra voor rust een fenomenale partij stond te keepen. Bij rust was LIONS uitgelopen tot 10-17 LIONS en de woorden van Lambert Schuurs waren daarmee volkomen bewaarheid. Je zou denken dat daarmee de wedstrijd wel beslist was maar het zou compleet anders uitpakken.

Na de hervatting kwamen Jelte Hiemstra en Philip Hempel in de ploeg en ook Martijn Kleijkers mocht na maanden van blessureleed weer minuten maken. In de beginfase ging alles nog voorspoedig en Ivo Steins bracht na vijf minuten in de tweede helft de grootste voorsprong in de wedstrijd op het scorebord: 12-20.

Wat er daarna gebeurde zal wel altijd het mysterie van Volendam blijven. LIONS kwam niet meer door de dekking en rondde slecht af. Volendam rook zijn kans en had vijf minuten later de achterstand al gehalveerd tot 16-20. Jens Dijkstra pakte in het LIONS doel geen bal meer en werd na een kwartier vervangen door Bram Kleijkers. Nu was het de Volendamse doelman Evan de Lange die een aantal fabelachtige reddingen verrichtte en via 18-22 werd het 22-23 na een kleine twintig minuten. Joris Baart scoorde nog 22-24 en Bram Kleijkers stopte nog een strafworp maar Volendam had bloed geroken en je kon voelen dat er geen houden meer aan was.

Bij een tijdstraf van LIONS konden de tegenstander twee keer in een leeg doel scoren en even later voor het eerst een voorsprong nemen: 25-24 met nog zeven minuten te gaan. In minuut 25 bracht Joris Baart LIONS toch weer op een 26-27 voorsprong maar daarna scoorde Volendam drie keer op rij. Nóg was LIONS niet verslagen want Joris Baart en Jasper Ritzen brachten de partij weer in evenwicht: 29-29 met nog twee minuten te gaan. Maar de Volendammers hadden zich als terriërs in de wedstrijd vastgebeten en scoorden in de laatste twee minuten nog drie keer.

De eerste nederlaag in de HandbalNL competitie was daarmee een feit. Het blijft het tot de laatste minuut spannend tegen wie we in de finale gaan spelen doordat Aalsmeer in eigen hal verloor van Hurry-Up. Dat betekent dat Aalsmeer as. zaterdag zal moeten komen winnen in Sittard om de finale te halen. Zo niet, dan wordt Volendam de tweede finalist.

‘We hebben een zeer goede eerste helft gespeeld en dat is belangrijk’ analyseerde Lambert Schuurs na afloop. ‘Omdat Jasper, Jonas, Ids en Ivo toch wat last hadden van pijntjes hebben we die jongens in de tweede helft veel rust gegund. Ook Robin hebben we nog niet teveel willen belasten en bovendien vonden we het belangrijk om Philip, Jelte en Martijn minuten te laten maken. Daarom hebben we ook niet terug geschakeld naar de basis toen Volendam steeds dichterbij kwam. Het is op dit moment het belangrijkste om iedereen fit naar de finale te brengen.’

De doelpuntenmakers KEMBIT-LIONS: Joris Baart en Robin Leunissen (ieder 5), Ids Eussen (4), Jonas Dell en Ivo Steins (ieder 3), Jasper Adams, Philip Hempel en Jasper Ritzen (ieder 2), Jelte Hiemstra, Rob Schmeits en Tobias Weiler (ieder 1).