LandskampioenLandskampioen
Kampioen BENE-League
Nationale Beker
Top Foto

SERGE HEIJNEN STOPT AAN HET EINDE VAN DIT SEIZOEN

Serge Heijnen (28) zet aan het einde van dit seizoen een streep onder zijn handbalcarrière. Die beslissing heeft hij afgelopen februari genomen. Op de vraag of hij zichzelf niet te jong vindt om te stoppen, antwoordde Serge gevat.

Fotografie: Jos Joosten

Serge bedankt voor de geweldige jaren waar we samen van genoten hebben

Hij mag dan weliswaar pas 28 zijn, ’s morgens als hij wakker wordt, voelt zijn lichaam aan als dat van een 35-jarige. Jaren op topniveau presteren eist z’n tol. 6 keer per week trainen plus het spelen van wedstrijden, en 2 langdurige knieblessures gaan niet in de koude kleren zitten. Al is hij wel blij dat hij dit allemaal heeft mogen meemaken.

Serge, geboren en getogen in Schinnen, was 6 jaar oud toen zijn vriend en achterbuurjongen hem meenam naar Zwart Wit. Hij vond handbal meteen leuk, en toen hij 12 was maakt hij de overstap naar BFC. Op zijn 17e maakte hij de overstap naar Limburg LIONS. Hier kwam hij in het tweede team terecht, waar hij al snel doorschoon naar het eerste. Naast handbal was Serge ook getalenteerd in tennis. Uiteindelijk viel de keuze op handbal, daar 2 sporten op hoog niveau beoefenen niet te combineren was.

Trainers Maurice Canton en Gabri Rietbroek haalden hem destijds naar Limburg LIONS. Zij werden opgevolgd door Monique Tijsterman, waarbij de Triple behaald werd. Of het moeilijk was om getraind en gecoacht te worden door een vrouw, is Serge heel duidelijk. “Monique was heel direct en duidelijk, maar bouwde vertrouwen in de groep. Op dat moment de ideale formule, met de Triple als beloning.”

Monique Tijsterman werd op haar beurt weer opgevolgd door Mark Schmetz. Doordat Serge in deze periode 2 zware knieblessures opliep heeft hij onder Mark niet veel gespeeld.
Nu staat Christoph Jauernik aan het roer. Na het behalen van de BENE-League, krijgt het seizoen hopelijk een mooi vervolg.

Al die jaren heeft handbal bij Serge op de eerste plaats gestaan. Daardoor zijn ook vriendschappen gesneuveld. Door de intensieve trainingsarbeid, en de daaraan gekoppelde wedstrijden, kon Serge niet voor iedereen dag en nacht klaar staan. Zijn vriendin Esther heeft hem altijd gesteund. Ze was ook verbaasd over zijn besluit om aan het einde van dit seizoen te stoppen, maar staat volledig achter hem.

De wil om te winnen is altijd erg groot geweest. Dat ‘killersinstinct’ heeft hij niet alleen in het handbal. Al gaat het om een simpel gezelschapsspel, Serge wil winnen. Na een verloren wedstrijd is hij soms dan ook niet te genieten, maar dan staat Esther aan zijn zijde die hem helpt alles weer te relativeren.

Bang om in een zwart gat te vallen is Serge niet. Sinds december is hij werkzaam bij Krachtlab als Styling Condition Coach, waarbij hij mensen zowel Fysiek als in Lifestyle probeert te coachen. Zijn handbalervaringen, alsook zijn blessures, helpen hem om zijn ervaring in de praktijk uit te voeren. Het is zwaar en fysiek werk, maar geeft hem veel voldoening.

In zijn carrière heeft hij met deze groep jongens vrienden voor het leven gemaakt. Ze delen gezamenlijk mooie herinneringen aan al die huldigingen op onder andere de Markt in Sittard, en aan al die mooie buitenlandse reizen.
Ook op stap gaan deden ze samen, om soms met een kater ’s morgens te trainen en de trainer niet te laten merken dat ze er niet goed aan toe waren.

Serge heeft 2 interlands in Oranje gespeeld en daarvoor vele jeugdinterlands. Op het afgelopen EK in Hongarije vielen veel spelers door Corona uit. Er moesten mensen gebeld en ingevlogen worden. Zo was Loeki (Thijs van Leeuwen) een van de gelukkigen. Hij deed het zo goed dat hij weer bij de selectie zit. Serge hield tijdens het EK zijn telefoon met een schuin oog in de gaten. Het was hartstikke mooi geweest als hij ook een belletje had gekregen, al wist hij dat alleen Rob Schmeits op die lijst stond. Uiteindelijk, en gelukkig maar, waren er op de rechterkant geen uitvallers.

Serge vindt het jammer dat Oranje zich niet geplaatst heeft voor het WK. Al is er nog altijd een kleine kans op een wildcard. Oranje zal structureel op grote toernooien aanwezig moeten zijn om, net zoals bij de dames, echt uit te groeien tot een topteam. Met spelers als Luc Steins en Kay Smits is er in ieder geval een prachtige basis om naar dit internationale topniveau toe te groeien.

Voorlopig zal Serge het handbal voor gezien houden, maar mocht hij in de toekomst nog iets voor de Limburg LIONS kunnen betekenen dan staat hij daar voor open.

Wij wensen Serge veel plezier en succes met zijn maatschappelijke carrière, en wensen hem alle goeds samen met Esther toe.

 

Ga naar de Limburg LIONS Flickr account
Top