OCI-LIONS verliest knotsgek eerste finaleduel

OCI-LIONS verliest knotsgek eerste finaleduel

Zaterdag 19 mei was het eindelijk zover, de eerste finalewedstrijd om de landstitel tegen FIQAS/Aalsmeer. OCI Nitrogen-LIONS kan dit jaar het vierde kampioenschap op rij binnenslepen. De mannen begonnen met een fitte en tot de tanden gemotiveerde selectie aan de wedstrijd.
 
De ploeg van Mark Schmetz begint sterk aan het duel en komt via een een break en een mooi onderhands schot van Joao Ramos snel op een 2-0 voorsprong. De dekkingen aan beide zijdes zijn gretig, wat al snel resulteert in gele kaarten en de eerste tijdstraf van de wedstrijd voor Ivo Steins. Na tien minuten staat er een verschil van drie doelpunten op het bord, 6-3, na scores van Baart Schmeits en Stavast. Bij Aalsmeer beginnen de irritaties al zichtbaar te worden, met name de arbitrage moet het ontgelden. Wai Wong zet zijn frustraties om in twee doelpunten waardoor OCI-LIONS niet verder kan uitlopen. Na een kwartier is het gat van drie nog altijd intact, 9-6. 
 
Ivo Steins moet kort naar de kant met een wond onder zijn oog, maar wordt snel opgelapt door verzorger Jerome Doomen. Diezelfde verzorger mag even later Luuk Hoiting oplappen die snoeihard in het gezicht wordt geraakt. Door twee benutte strafworpen van een uitblinkende Joao Ramos en een pegel in de kruising van Joris Baart wordt het verschil dan naar vijf doelpunten gebracht, 13-8. Het zicht van aanvoerder Ivo Steins blijkt niet belemmerd door de mooie pleister die onder zijn oog prijkt, al vallend geeft hij een schitterende pass op Rob Schmeits, die in de break de 14-8 scoort. Diezelfde Ivo Steins mag in de 23e minuut voor de tweede keer plaatsnemen op de bank na een mooie personificatie van een stervende zwaan van Samir Benghanem. Doelman Luuk Hoiting belet echter een opmars van Aalsmeer in deze fase met drie uitstekende reddingen. In de laatste vijf minuten laten rotsen in de verdediging Mario Bergen en Kai Feldmann zien dat ze ook aanvallend hun steentje bijdragen. Met nog twee minuten te spelen wordt de stand 17-10. Rob Janssen bepaalt vanaf de hoek de ruststand op 17-11. 
 
Aalsmeer komt sterker uit de kleedkamers terwijl bij OCI-LIONS meer getemporiseerd lijkt te worden. Na een tijdstraf voor Mario Bergen verkleinen Ouderland en Bottinga het verschil naar vijf doelpunten, 19-14. De individuele kwaliteit van Ramos betaalt zich uit in twee doelpunten, maar daarna is het Aalsmeer dat de klok slaat. Vier doelpunten op rij voor de ploeg van Bert Bouwer zorgen na tien minuten voor een 21-18 tussenstand en Aalsmeer begint er weer in te geloven. 
De time-out van Mark Schmetz die volgt, heeft niet direct resultaat. Kamsteeg zorgt voor de 21-19 na een stop van doelman Birjovanu, en Ivar Stavast moet na een overtreding op Benghanem twee minuten langs de kant gaan zitten. Pas in de twaalfde minuut wordt de doelpuntenreeks van Aalsmeer doorbroken door een doelpunt van Joris Baart in ondertal, de stand wordt 22-20. 
 
Na precies een kwartier spelen is er weer de aansluitingstreffer voor Aalsmeer via Kevin Hooijman, en even later zelfs de gelijkmaker na een benutte strafworp van Blaauw, 23-23. Vanaf dat moment is het stuivertje wisselen, OCI-LIONS komt steeds op voorsprong maar Aalsmeer maakt die ook telkens weer ongedaan. Met nog acht minuten op de klok neemt Aalsmeer-coach Bert Bouwer een time-out bij een stand van 26-25. OCI-LIONS mist opnieuw de kans om op een voorsprong van twee doelpunten te komen, Kevin Hooijman maakt er aan de andere kant dan weer 26-26 van. Met nog 2,5 minuut op de klok is de stand nog steeds in evenwicht, 28-28, en de spanning is te snijden in de hal. 
 
Na knullig balverlies bij LIONS krijgt Aalsmeer met nog een halve minuut te spelen de kans om op voorsprong te komen, Erik Blaauw benut deze kans en zorgt voor de eerste voorsprong voor Aalsmeer in deze wedstrijd. Mark Schmetz neemt zijn laatste time-out en er rest OCI-LIONS nog een laatste aanval om een verlenging uit het vuur te slepen. Rob Schmeits wordt vrijgespeeld op de rechterhoek maar hij stuit de bal over het doel. 
 
Een heel zuur verlies voor OCI-LIONS dat nu volgende week in Aalsmeer moet gaan proberen een derde duel te forceren. 
 
Doelpunten OCI-LIONS: Joao Ramos 10, Joris Baart 5, Ivo Steins 4, Ivar Stavast en Rob Schmeits 3, Mario Bergen 2, Kai Feldmann 1.


Foto's: Foto ReZa OCI-LIONS / FIQAS AALSMEER

Foto's: Latulaconga OCI-LIONS / FIQAS AALSMEER

Foto's: Jos Joosten OCI-LIONS / FIQAS AALSMEER (3)

Foto's: Ronald Jans OCI-LIONS / FIQAS AALSMEER (4)